Shidaisaurus jinae – nová tetanura z Číny

27 úno

Nový teropod, popsaný z jurské formace Lufeng

Žurnál Acta Geologica Sinica publikoval v těchto dnech popis nového teropoda, na kterém se podíleli čínští paleontologové za přispění kanadské paleontologické legendy, Phila Currieho. Nový dinosaur dostal název Shidaisaurus jinae a jeho pozůstatky pocházejí ze svrchních pater formace Lufeng v provincii Yunnan, datované do rané střední jury. Jedná se o prvního teropoda ze střednějurských sedimentů této provincie. To je doba z hlediska evoluce teropodů nesmírně důležitá a prozatím nedostatečně probádaná a podle názorů mnohých odborníků se právě v časovém intervalu mezi spodní a střední křídou objevili jak primitivnější ceratosauři, tak tetanury.

S. jinae je představován nekompletní, i když artikulovanou kostrou, a jde o teropoda střední velikosti. Kosti kyčelní a stydká měří na délku 60-63 cm, což odpovídá živočichu dlouhému asi 6 m; je ale pravděpodobné, že tento exemplář ještě nedosáhl sexuální dospělosti, a to vzhledem k nezakončenému procesu osifikace (zkostnatění) kosti křížové. Z lebky se zachovala kost týlní a zadní část lebeční krytiny a také většina obratlového oblouku až po první tři ocasní obratle. Také pletenec pánevní je zachován téměř kompletně. Zachování těchto fragmentů poskytne do budoucna zajímavé srovnání s jinými fragmentárními teropody ze stejné geologické úrovně. S. jinae totiž představuje zajímavou směsici primitivních znaků, zejména na kyčelní kosti a obratlech (na celé páteři, včetně předních hrudních obratlů, zcela chybí pleurocely), s pokročilejšími, allosauroidy upomínajícími lebečními znaky. Autoři již částečně porovnání učinili, a to s dalšími čínskými teropody rodů Xuanhanosaurus, Gasosaurus, ´Szechuanosaurus´ zigongensis, Chuandongocoelurus, Monolophosaurus a také se sinraptoridy) a označili shidaisaura coby tetanuru s tím, že jeho přesnější taxonomická pozice bude předmětem dalšího studia, k čemuž je S. jinae koneckonců dostatečně popsán. Toho Andrea Cau, autor blogu Theropoda, využil k provedení vlastní fylogenetické analýzy, zahrnující 125 znaků, z níž shidaisaurus vyšel jako zástupce kladu Carnosauria (ale ne Allosauroidea), pokročilejší bež bazální taxon Monolophosaurus, s nevyřešenou trichotomií ShidaisaurusNeovenator – Allosauroidea (autor zmiňuje výsledky poslední analýzy, založené na nových údajích, které údajně již nemají podporu pro neovenatora coby karcharodontosaurida; zmiňuje však i monografii, přičemž se zřejmě jedná o novou studii Brusatte et al., která ale naopak pozici neovenatora coby nejbazálnějšího karcharodontosaurida potvrzuje, viz i článek na tomto blogu; nutno ovšem poznamenat, že formulace internetového překladače do angličtiny není v této pasáži zrovna šťastná a nelze dovodit, zda pod pojmem "teropod" v pasáži "not seem to support a carcharodontosaurid status for this theropod" je míněn neovenator, nebo sám shidaisaurus, a o jakou analýzu se jedná). Je zjevné, že v době, kdy shidaisaurus žil, již existovaly nejméně čtyři linie karnosaurů.

Zajímavostí jistě je, že fragmenty hrudních a krčních partií jsou asociovány s pozůstatky neznámého sauropoda, a bude tak jistě nesmírně zajímavé rozkrýt celý tafonomický proces a tím i okolnosti smrti tohoto živočicha.

Shidaisaurus jinaeShidaisaurus - fylogeneze

Vlevo fosilní pozůstatky teropoda Shidaisaurus jinae tak, jak byly nalezeny, vpravo pozice taxonu Shidaisaurus a jeho vztah ke kladům Tetanurae a Allosauroidea. Obrázky přetištěny od Wu et al., 2009.

Zdroj (obrázky i text):

http://translate.google.com/translate?u=http%3A//theropoda.blogspot.com/2009/02/shidaisaurus-jinae-wu-et-al-2009-e.html&hl=en&langpair=it|en&tbb=1&ie=utf-8

anglická verze

Citace:

Wu X., Currie PJ, Dong Z., Pan S. & Wang T., 2009 – A New Theropod Dinosaur from the Middle Jurassic of Lufeng, Yunnan, China. Acta Geologica Sinica 83: 9-24. T. & Wang, 2009 – A New Dinosaur Theropod from the Middle Jurassic of Lufeng, Yunnan, China. Acta Geologica Sinica 83: 9-24.

Abstrakt:

A new theropod dinosaur, Shidaisaurus jinae gen, et sp. nov., has been desccribed on the basis of an incomplete skeleton. The specimen was found near the base of the Upper Lufeng Formation (early Middle Jurassic) in Yunnan, China. It is the first theropod dinosaur from the Middle Jurassic of Yunnan. Shidaisaurus jinae is distinguishable from the Jurassic theropods by certain features from the braincase, axis, and pelvic girdle. The absence of any pleurocoels in the axis or in any anterior dorsal vertebrae suggests that the new Lufeng theropod is relatively primitive and more plesiomorphic than most of the Middle to Late Jurassic theropods from China. Most Chinese taxa of Jurassic theropod dinosaurs have not been wel desdribed; a further detailed study will be necassary for us to determine their phylogenetic relationships with Shidaisaurus jinae.

3 komentáře to “Shidaisaurus jinae – nová tetanura z Číny”

  1. Anonymní 2 března, 2009 na 12:03 am #

    Poznámka pro překladatele: angickému termínu „Formation“ je v české odborné terminologii ekvivalentní litostratigrafická jednotka souvrství. Název se správně píše s malým začátečním písmenem.

  2. David Černý 2 března, 2009 na 4:16 pm #

    jinae/jiaeVkládám komentář sem, protože můj blog bych už rád ponechal neaktivní: jsem přesvědčen o tom, že DinoData to mají špatně. Nejsem sice expert na přidávání latinských koncovek čínským názvům, ale od „Jin“ podle mě může být odvozeno jen „jinae“.

  3. Jiří Meixner 2 března, 2009 na 5:32 pm #

    Ano, Davide, máš asi pravdu… „jinae“ je ve většině zdrojů. Opravím to zpátky. J.

Napsat komentář