Kinnareemimus khonkaenensis

13 kvě

Z Thajska hlásí francouzský paleontolog Éric Buffetaut se svými asijskými kolegy popis nového ornitomimosaura (a tedy ´pštrosího´dinosaura) pod názvem Kinnareemimus khonkaenensis (Kinaree je bytost z thajské mytologie s ženským tělem a ptačíma nohama – název odkazuje k výrazně ptačí stavbě zadních končetin tohoto dinosaura). Nález pochází ze spodnokřídové formace Sao Khua z provincie Khon Kaen (odtud druhový název) ze severovýchodu thajského království a spolu s popisem byl publikován londýnskou geologickou společností.

Materiál tvoří postkraniální elementy, včetně několika obratlů, nekompletní stydké kosti, kostí holenních a nekompletní kosti lýtkové a také metatarsálních a prstních článků. Metatarzus sám je velmi slušně vyvinut a metatarsální článek III, ačkoli je stále viditelný v proximálním pohledu mezi metatarsáky II a IV při anteriorním pohledu, směrem k distální části je značně redukován a nabývá trojúhelníkového průřezu. Tato stavba metatarzálního regionu napovídá, že K. khonkaensis je více pokročilou formou než geologicky mladší, ale primitivnější ornitomimosauři harpymimus a garudimimus, ale méně pokročilou oproti archaeornitomimovi. Nález kinnareemima na území Thajska naznačuje, že pokročilejší formy ornitomimosaurů se tak s velkou pravděpodobností vyvinuly právě v Asii.

K. khonkaenensis je zástupcem kladů Theropoda, Tetanurae, Coelurosauria a Ornithomimosauria.

Zdroj/abstrakt:

Buffetaut, E., V. Suteethorn & H. Tong. 2009. An early ‚ostrich dinosaur‘ (Theropoda: Ornithomimosauria) from the Early Cretaceous Sao Khua Formation of NE Thailand, pp. 229-243 IN E. Buffetaut, G. Cuny, J. Le Loeuff & V. Suteethorn (eds.), Late Palaeozoic and Mesozoic Ecosystems in SE Asia. Geological Society, London, Special Publications 315: 229-243. DOI: 10.1144/SP315.16

Abstract: Postcranial remains of a small theropod dinosaur, including vertebrae, incomplete pubes, tibiae, an incomplete fibula, metatarsals and phalanges, from the Early Cretaceous Sao Khua Formation of Phu Wiang, Khon Kaen Province, NE Thailand, are described as a new taxon of ornithomimosaur, Kinnareemimus khonkaenensis, gen. et sp. nov. This early ‚ostrich dinosaur‘ is characterized by a fairly advanced metatarsus, in which metatarsal III, although still visible proximally between metatarsals II and IV in cranial view, is markedly ‚pinched‘ more distally and becomes triangular in cross-section. The condition of its metatarsus shows that Kinnareemimus khonkaenensis is more derived than the geologically younger primitive ornithomimosaurs Harpymimus and Garudimimus, but less derived than Archaeornithomimus. Its occurrence in the Early Cretaceous of Thailand suggests that advanced ornithomimosaurs may have originated in Asia.

Etymology. From Kinnaree, graceful beings of Thai mythology, with the body of a woman and the legs of a bird, said to inhabit the depths of the legendary Himmapan Forest, by allusion to the bird-like feet of this dinosaur.

Napsat komentář