Graciliraptor

22 bře

Portrét geologicky nejstaršího známého dromaeosaurida

Graciliraptor lujiatunensis ("lujiatunský křehký lovec") byl popsán čínskými paleontology v roce 2004 na základě nálezu fosilních pozůstatků z nejspodnějších stratigrafických pater formace Yixian v západní části provincie Liaoning. Jeho blízkým příbuzným jsou další dromaeosauridi z této formace, drobný mikroraptor a sinornitosaurus, ale také zcela nově popsaný kanadský hesperonychus.

Holotyp (IVPP V13474) sestává z fragmentární kosti čelistní s několika zuby, několika ocasních obratlů, téměř kompletních předních končetin a nekompletních zadních končetin. G. lujiatunensis je vymezen osmi distinktivními znaky – autapomorfiemi, včetně extrémně dlouhých a útlých středních ocasních obratlů. Jedná se rovněž o geologicky nejstaršího dromaeosaurida, známého z diagnostického fosilního materiálu (nálezy dromaeosauridů známe již i z jurské epochy, sestávají však povětšinou ze zubů), který vykazuje řadu společných znaků s bazálními ptáky, jako např. již zmíněné nápadné prodloužení ocasních obratlů, krátký prst I na přední končetině nebo charakteristické malé zápěstí ve tvaru půlměsíce, jež se dotýká nejprve metakarpální kůstky II; jiné znaky ocasních obratlů vykazují pro změnu podobnosti s troodontidy. Četnost nálezů dromaeosauridů v této oblasti (Sinornithosaurus, Microraptor) ukazuje na jejich značnou hojnost v rámci tzv. Jeholské fauny; v počáteční fázi evoluce je u nich patrná velká taxonomická diverzita, ale relativní morfologická stabilita.

Taxonomická pozice graciliraptora je Saurischia – Theropoda – Tetanurae – Coelurosauria – Maniraptora – Dromaeosauridae – Microraptorinae. Šlo o drobného, lehkého dinosaura typicky "ptačího" typu, dlouhého 1.2-1.4 m a vážícího okolo 20 kg. Je jedním z dinosaurů, u kterého se zachovaly rovněž otisky pernatého integumentu.

Graciliraptor

Graciliraptor lujiatunensis. Zdroj: www.dinozaury.com.

Zdroje:

http://www.dinodata.org/index.php?option=com_content&task=view&id=563&Itemid=103

http://en.wikipedia.org/wiki/Graciliraptor

http://www.helsinki.fi/~mhaaramo/metazoa/deuterostoma/chordata/archosauria/theropoda/paraves.html

http://www.absoluteastronomy.com/topics/Graciliraptor

http://www.dinozaury.com/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=673&page=inline&id=482&catid=27&limitstart=41

Citace:

Xu, X. and Wang, X.-L. (2004) A new dromaeosaur (Dinosauria: Theropoda) from the Early Cretaceous Yixian Formation of Western Liaoning. Vertebrata PalAsiatica 42(4): 111-119.

Abstrakt:

A specimen collected from the Early Cretaceous lowest part of Yixian Formation of Liaoning, northeastern China, represents a new genus and species of dromaeosaurid theropod. It comprises a fragmentary maxilla with some teeth, a few caudals, almost complete fore limbs, and partial hind limbs and is here named Graciliraptor lujiatunensis gen. et sp. nov. Distinctive characteristics of the new species include a laminal structure connecting the postzygapophyses of middle caudals, middle caudals extremely long and slender, small manual ungual I, proximal end of metacarpal III strongly expanded, proximal tibiotarsus shaft rectangular in cross section, astragalar medial condyle significantly expanded posteriorly, metatarsal II distally much wider than other metatarsals and long and slender pedal phalanx III-1. Being the earliest definitive dromaeosaurid species known to date, G. lujiatunensis provides new information important for understanding the early evolution of the group. On on! ! e hand, G. lujiatunensis displays a few features similiar to those of basal birds, such as caudals significantly elongated, semilunate carpal small and primarily contacting metacarpal II, and manual digit I short, providing further evidence for a close relationship between the Dromaeosauridae and the Aves; on the other hand, it is similiar to troodontids in some features on the caudals. The discovery of G. lujiatunensis also indicates a high diversity of the Dromaeosauridae in the Early Cretaceous Jehol Biota. Combined with other lines of evidence, it is inferred that the Dromaeosauridae rapidly diversified taxonomically but remained relatively stable morphologically in the early evolution of the group.

Jedna odpověď to “Graciliraptor”

  1. Anonymní 18 dubna, 2009 na 1:26 pm #

    DotazVážený autore,můžete mi, prosím, blíže ozřejmit co má znamenat termínGEOLOGICKY NEJSTARŠÍ.

Napsat komentář