Hrad Valdštejn, Hrubá Skála, 11. července 2015

11 čvc

Již podruhé v letošním roce jsem zamířil do vděčné oblasti Českého ráje. Po osmnáctikilometrové cestě z května po čtyřech skalních hradech a dalších krásách tzv. Zlaté stezky jsem tentokrát zamířil na hrad Valdštejn, nalézající se asi 3 km od Turnova. Hrad je přístupný po červené stezce z Turnova, je ve výši 389 m.n.m., v sezóně se platí vstupné. Převýšení činí 90 m.

Hrad patří mezi nejstarší hrady v kraji, založila jej jedna z větví rodu Markvarticů mezi roky 1260 až 1280, zřejmě Jaroslav z Hruštice či jeho syn Zdeněk, hrad se později stal rodovým sídlem. Jaroslav původně užíval přídomek z Lemberka, Hruštice byla tvrz u Turnova. Do rodu patřil též Havel či svatořečená Zdislava. Valdštejnům patřil hrad století, členové rodu sloužili panovníkům, Zdeněk a Hynek Janu Lucemburskému – druhý se s ním účastnil roku 1336 výpravy do Litvy. Posléze získává hrad další větev Markvarticů, Vartemberkové, konkrétně Jindřich, jehož hrad Valdštejn byl dobyt roku 1424 Janem Žižkou z Trocnova společně s Turnovem. Páni z Valečova zde v roce 1427 na rok uvěznili kandidáta trůnu Zikmunda Korybutoviče, pak zde byli páni ze Stakor a z Hrádku. Roku 1440 dobyla hrad, který ovládli loupežníci, zemská hotovost. Do roku 1514 zde byli Šofové z Helfenburka, poté Smiřičtí ze Smiřic. Na konci 17. století se zde usadil poustevník Václav Holan Rovenský, chodili sem i další poutníci. V letech 1620-1821 patřil Valdštejnům, v letech 1821-1945 Aehrenthalům, stalo se z něj romantické poutní místo se třemi spojovacími mosty poté, co byl v 15. století jako sídlo opuštěn a vyhořel. Za Aehrenthalů vznikly turistické stezky, lázně Sedmihorky a vyhlídky. Z roku 1713 pochází kamenné schody, z r. 1722 barokní kaple sv. Jana Nepomuckého se sochami světců, pak vznikla řada dalších soch, v r. 1817 pak kaple sv. Jana Křtitele, v r. 1836 vstupní brána za kamenným mostem opět s řadou soch. V letech 1923-49 zde byla restaurace Čihulků, po druhé světové válce centrum pro horolezce. V současnosti patří městu Turnovu, navštěvuje jej ročně asi 60 tisíc turistů.
Hrad, spojený kdysi s nejmocnějším českým rodem a jeho zásadním představitelem Albrechtem, byl původně ostrožný ze 13.století na třech skalních útvarech, do 15. století se střídáním majitelů rozdělil na hrady dva. Podobu prvé a druhé skály téměř neznáme, zakryla ji kaple sv. Jana Nepomuckého a další stavby 18.-19. století. V zadní části se oddělil typický hrad skalní s komplikovaným vstupem na vrchol skalní plošiny, původně ohrazená plocha s palácem (nejstarší část ze 13.st.) byla ve 14. století rozšířena o severní palác, po r. 1440 pak byl hrad rozdělen na přední a zadní z neznámých důvodů. Kateřinou ze Strážnice a ze Štítar končí v závěru 15. Století rezidenční funkce hradu, poté je opuštěn. Nejstarší část hradu je přístupná ze druhého nádvoří schody v průrvě, nachází se zde tzv. Biliární sál dnes s modely hradu a zámků Českého ráje. Třetí skalní blok obsahuje zásobovací prostory, tzv. lednici, jsou zde nerovná nádvoří, v 19. století zde byla vybudována vyhlídka na Turnov. Schody a branka jsou pozůstatky hradebního systému z 15. století. Starý, z větší části goticky dochovaný palác Valdštejnů byl překryt tzv. Romantickým palácem, kde se nacházejí nejrůznější expozice. Velké množství hradů a zámků je rovněž v okolí (Hrubá Skála aj.). Předlohou obrazu sv. Jana Křtitele byl prý sám Karel Hynek Mácha, který do okolí hradu rád zavítal.

Další 3 km jihovýchodně po červené stezce, v centru vyhlášené skalní oblasti Hruboskalska, se nachází zámeček Hrubá Skála. Byl založen jako hrad už v r. 1350 Hynkem z Valdštejna, rod zde setrval několik desetiletí, v l. 1416-60 patřil Jenštejnským, poté Zajícům z Házmburka, r. 1469 byl obsazen královským vojskem Jiříka z Poděbrad.  V r. 1515 jej zakoupil Zikmund ze Smiřic a tento rod následně zahájil po r. 1524 přestavbu na zámek, v 17. století jej od nich získali Valdštejnové – jejich nejvýznamnější představitel Albrecht, podobně jako sousední Valdštejn. V r. 1821 jej koupil Lexa z Aehrentalu, tento rod prováděl v okolí romantické úpravy, stavěl vyhlídky a turistické stezky. V r. 1854 se zde narodil Alois Lexa z Aehrentalu, rakousko-uherský ministr zahraničí, aktér bosenské krize. V r. 1859 proběhly romantické úpravy objektu v duchu novogotiky, v r. 1945 připadl státu a byl upraven na rekreační středisko ROH, pak na hotel. Vede sem most se sochami sv. Floriána a Vavřince, v blízkosti je i tzv. Mariánská vyhlídka. Nedaleká obec stejného názvu má 580 obyvatel, připomínána je v r. 1360.  V současnosti je přístupné nádvoří a vyhlídková věž, zbytek slouží jako hotel.  Konají se zde nejrůznější představení, např. rytířské turnaje.

Nenáročná stezka a výlet, který vřele doporučuji. Scenérie Hruboskalska jsou pověstné krásou…

hrad Valdštejn, letecký pohled

Letecký pohled na hrad Valdštejn (goticky od 13. Do 15. století, barokní úpravy z v 18. a klasicistní v 19.století s romantickým nádechem a poutním místem). Zdroj: commons.wikimedia.org.

Barokní kaplička sv. Jana Nepomuckého na hradě Valdštejn (1722). Zdroj: commons.wikimedia.org.

Zámek Hrubá Skála (goticky jako hrad po 1350, v 16.století na zámek, úpravy 19. století).  Zdroj: commons.wikimedia.org.

Kompletní historie hradu a fotografie:
http://www.interregion.cz/turistika/hrady_zamky/valdstejn/valdstejn.htm

Napsat komentář