Tyranosauroid z Uzbekistánu

20 lis

Tento materiál teropoda z linie tyranosauroidů je popsán ze souvrství Bissekty (svrchní křída – turon) v centrální části pouště Kyzylkum z Uzbekistánu. Jedná se o taxon bazálnější než kampánští tyranosauroidi apalachiosaurus a bistahieversor ze Severní Ameriky a je vně kladu Tyrannosauridae. Nález částečně zaplňuje mezeru ve fosilním záznamu těchto teropodů na počátku svrchní křídy.

Zdroj/abstrakt:

There exists a major gap in the fossil record of tyrannosauroid theropod dinosaurs spanning the early part of the Late Cretaceous. We report on skeletal remains referable to Tyrannosauroidea indet. from the Turonian Bissekty Formation at Dzharakuduk in the central Kyzylkum Desert of Uzbekistan. Phylogenetic analysis of the hypodigm places the Bissekty tyrannosauroid as a non-tyrannosaurid tyrannosauroid more basal than the Campanian tyrannosauroids Appalachiosaurus and Bistahieversor from North America.

Citace:

Alexander Averianov & Hans-Dieter Sues (2011) – Skeletal remains of Tyrannosauroidea (Dinosauria: Theropoda) from the Bissekty Formation (Upper Cretaceous: Turonian) of Uzbekistan. Cretaceous Research (advance online publication)

2 komentáře to “Tyranosauroid z Uzbekistánu”

  1. Bakker 21 listopadu, 2011 na 10:29 am #

    Co dodat – tyranosauroidi jsou v posledních letech doslova (znovu)objevenou skupinou 🙂

  2. Anonymní 21 listopadu, 2011 na 5:47 pm #

    No pokud se jeho status potvrdí, bude to rozhodně zajímavé 😉 ze středního východu ještě polezou věci, až se do toho tam pustí … J.

Napsat komentář