Nový nález obřího pliosaura v Anglii

27 říj

Obří exemplář krátkokrkého druhohorního mořského plaza – pliosaura – by se nyní měl konečně stát předmětem vědeckého zkoumání. Exemplář, nalezený místním sběratelem a pořízený radou hrabství Dorset (a vystavený nyní ve zdejším muzeu) byl skutečným kolosem mořských hlubin; vodami dnešní Anglie se proháněl před 150 miliony let (a byl tedy mj. současníkem známých amerických dinosaurů ze souvrství Morrison – apatosaura, brachiosaura, stegosaura, alosaura apod.) a jeho lebka měřila stěží představitelných 240 cm při celkovém odhadu tělesné délky 10-16 m. Při srovnání s největší lebkou teropoda, známé z relativně kompletních pozůstatků (je jím Giganotosaurus carolinii se 195 cm u druhého exempláře) měl tento gigant "náskok" téměř půlmetr. Nálezy podobných gigantů ohlásily před nedávnem také norské arktické Špicberky, odkud pochází jedinci prozatím pojmenovaní "The Monster" a "Predator X" či Mexiko v roce 2002, odkud pro změnu pochází exemplář prozatím neformálně pojmenovaný "Monster of Aramberri"; u obou je délka odhadována na 15 m. Skutečně obří rozměry nového anglického jedince, jehož materiál sestává z kostí svrchní části lebky a části spodní čelisti, potvrdili i paleontologové Richard Forrest a David Martill, kteří se zřejmě budou na dalším výzkumu podílet. Všichni uvedení jedinci, dosud oficiálně nepojmenovaní, mohou teoreticky po korekci rozměrů představovat největší známé pliosaury.

Pliosauři byli dominantními predátory své doby, s krátkým krkem, vybaveným masívním svalstvem, krokodýlí lebkou s enormně silnými čelistmi, a silnými ploutvemi. Živili se i největšími rybami, snad i velkými ichtyosaury nebo jinými plesiosaury.

Richard Forrest & fosilie pliosaura

Paleontolog Richard Forrest s obřími fragmenty spodní čelisti dosud neidentifikovaného velkého pliosaura z Anglie. Zdroj: BBC.

Zdroj:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8322629.stm

 

Napsat komentář