První asijský diplodocid

17 říj

Čína ohlašuje nový popis izolovaného ocasního obratle z geologického souvrství Qingshan v provincii Shandong, datovaného do období spodní křídy a s ním i upřesnění taxonomické pozice jeho někdejšího "majitele" coby pokročilého diplodocida (linie sauropodů, do níž patřili i známí diplodokus a apatosaurus). Tento obratel vykazuje celou řadu znaků, pozorovaných obvykle u pokročilých diplodokoidů či diplodocidů, jako např. mírně procelní střední část obratle, hluboký pneumatický otvor pod ocasním žebrem, ocasní žebra křidélkovitého tvaru či komplexní laminace neurálních obratlových trnů. Ty jsou apomorficky krátké a krátká je i středová část obratle (centrum) při porovnání k jeho výšce a při srovnání s centry jiných diplodocidů. Připočteme-li unikátní geografické umístění a stratigrafickou pozici, je nasnadě, že se jedná o nový taxon. Uvedený obratel je prvním nezpochybnitelným důkazem o výskytu diplodocidů v Asii; stalo se tak zřejmě v důsledku rozptylu linií neosauropodů z Evropy a Severní Ameriky v průběhu spodní křídy. Je to rovněž historický průlom do dlouho z fosilního záznamu vyplývajícího faktu, že tato linie sauropodů zmizela na přelomu jury a křídy.

Zdroj/abstrakt:

Upchurch, P., and Mannion, P.D. 2009. The first diplodocid from Asia and its implications for the evolutionary history of sauropod dinosaurs. Palaeontology. doi: 10.1111/j.1475-4983.2009.00909.x.

ABSTRACT: An isolated anterior caudal vertebra from the Qingshan (= Ch’ing shan) Formation (Early Cretaceous) of Shandong Province, China, is redescribed and shown to be an advanced diplodocid sauropod. This specimen possesses several derived character states that are typically observed in advanced diplodocoids or diplodocids, including the following: a mildly procoelous centrum; a deep pit-like pneumatic fossa immediately below the caudal rib; wing- or fan-shaped caudal ribs; and complex lamination of the neural spine. The neural spine is apomorphically short and the centrum is short relative to its height compared to those of other diplodocids, which, when coupled with the specimen’s unique geographical location and stratigraphical age, suggests that it probably represents a new taxon. This caudal vertebra provides the first convincing evidence that diplodocids were present in Asia, perhaps as a result of the dispersal of neosauropod lineages from Europe and/or North America during the Early Cretaceous. The discovery of a member of the Diplodocidae in the Early Cretaceous also indicates that this clade did not become extinct at the Jurassic/Cretaceous boundary as previously supposed.

Napsat komentář