První důkazy o výskytu gastrolitů u pterosaurů

22 kvě

Gastrolity jsou trávicí kameny, jejichž polykáním někteří obratlovci usnadňují proces rozmělňování rostlinné potravy v žaludku. Z Argentiny nyní přichází první důkaz o výskytu těchto kamenů u létajících plazů, kteří byli současníky dinosaurů – pterosaurů.

Pozůstatky gastrolitů byly nalezeny u spodnokřídového pterodaktyloida druhu Pterodaustro guinazui v argentinské provincii San Luís, a to hned u dvou jeho témě řkompletních koster, označených MIC V 263 a MIC V 243. Odborníci nalezli v břišní dutině shluky nepravidelně seřazených kamenů, z nichž jeden obsahuje 29 kusů v průměrech od 1.5 do 10.1 mm, pokrývajících plochu asi 24 čtverečních cm. Kameny se nacházejí před kostmi pletence pánevního a jsou obklopeny částmi břišních a hrudních žeber. Většina materiálu má charakter křemence, pouze tři kameny mají živcový původ; kameny vykazují poměrně malý stupeň obroušení a nápadně ostré hrany. Přítomnost trávicích kamenů u tohoto pterosaura napovídá, že se mohl živit např. korýši s tvrdými schránkami (jejichž pozůstatky se našly ve stejných sedimentech jako pozůstatky P. guinazui), a právě tvrdé předměty, jako schránky či kameny, pronikly jeho "filtrem" do břišní dutiny.

Zdroj:

http://www.mesozoico.com.ar/Forum/viewtopic.php?f=19&t=957

Abstrakt:

First occurrence of gastroliths in Pterosauria (Early Cretaceous, Argentina)

L. CODORNIÚ1, L.M. CHIAPPE2, A. ARCUCCI3 y A. ORTIZ-SUÁREZ4

1CONICET. Departamento Geología, Universidad Nacional de San Luis. San Luis, Argentina. Solo usuarios registrados se encuentran habilitados a visualizar los enlaces. Gracias por su visita.
2The Dinosaur Institute, Natural History Museum of Los Angeles County. Los Angeles, USA.
3Área de Zoología, Universidad Nacional de San Luis. San Luis, Argentina.
4Departamento Geología, Universidad Nacional de San Luis. San Luis, Argentina.

Gastroliths (stomach stones) are commonly found in a variety of archosaurs (including birds) but have never been reported before for a pterosaur. This study reports the first evidence of gastroliths in a pterosaur, the Early Cretaceous pterodactyloid Pterodaustro guinazui Bonaparte from San Luis, Argentina. Two nearly complete skeletons (MIC V263 and MIC V243) of this pterosaur exhibit clusters of poorly-sorted stones inside the abdominal cavity. In one of them, 29 stones ranging in size between 1.5 mm and 10.10 mm are contained within a surface of approximately 24 cm2. These stones are surrounded by element of the gastralia and thoracic ribs, and placed just in front of the pelvic bones. Most of these stones are composed of lightly colored quartz-only three corresponds to feldspars-and show a slight degree of abrasion and distinctly angular edges. The presence of gastroliths in two specimens of Pterodaustro Bonaparte is consistent with interpretation of this pterosaur as a filter-feeder, with a diet that may have included hard items such as "shelled" crustaceans that are abundant in the fossil beds that contain the remains of this pterosaur.

Napsat komentář