Pyroraptor

16 kvě

Krátký portrét dromaeosaurida z Francie

Pyroraptor olympius ("olympijský ohnivý zloděj" – jméno odkazuje na fakt, že fosile byly objeveny po lesním požáru) je drobným dinosaurem, zástupcem kladů Theropoda, Tetanurae, Coelurosauria, Maniraptora, Deinonychosauria a Dromaeosauridae, popsaný francouzskými paleontology (Allain & Taquet 2000). Je znám z fosilních pozůstatků jediného exempláře – ty byly nalezeny ve francouzské Provenci již v roce 1992.

Holotyp (MNHN BO001) sestává z pozůstatků zadních končetin (včetně prstního článku s drápem), zubů a části postkrania -několika obratlů. Pyroraptor byl typickým představitelem kladu Dromaeosauridae – na druhém prstu zadních končetin měl prodloužené, srpovitě zahnuté drápy, uzpůsobené velmi dobře k sekání – každý z nich byl až 6.5 cm dlouhý. Celková délka tohoto dinosaura byla asi 2.5 m. Žil v období svrchnokřídových stupňů kampánu a maastrichtu, před asi 70 miliony let. Jako pokročilý teropod – celurosaur – byl velmi pravděpodobně byl opeřen, jako všichni jeho příbuzní.

Ve studii, která pyroraptora popsala, autoři zároveň dali příbuznému variraptorovi status nomen dubium.

Pyroraptor olympius

Pyroraptor, jak se objevil v relaci Dinosaur Planet na kanálu Discovery Channel. Zdroj: http://www.dancingteeth.com/small%20predators/Pyroraptor.html.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyroraptor

http://paleodb.org/cgi-bin/bridge.pl?action=checkTaxonInfo&taxon_no=65134

Napsat komentář