Získávání senzačních měkkých tkání pokračuje, tentokrát u hadrosaurida brachylofosaura

1 kvě

Další novinky z tábora Mary Schweitzer

Tým paleontologů kolem profesorky Mary Schweitzerové z North Carolina State University přichází s dalšími novinkami ohledně velmi vzácných dinosauřích měkkých tkání, které se před nedávnem podařilo izolovat z končetinové kosti známého teropoda druhu Tyrannosaurus rex. Tehdy, jak jsem na blogu informoval, se podařilo izolovat mimojiné i rezidua proteinu kolagenu. Nález se tehdy setkal s nadšením, ovšem i s názory, které celý objev zpochybňovaly a přisuzovaly negativní úlohu při výsledcích kontaminaci vzorků.

Tyto senzační nálezy mají nyní pokračování u fosilií hadrosaurida druhu Brachylophosaurus canadensis, který se může pochlubit řadou skutečně mimořádně dobře zachovalých fosilních koster, včetně otisků svalů a vnitřních orgánů. Z jedné z končetinových kostí tohoto herbivora se nyní podařilo pomocí kvalitnějšího spektrometru izolovat nejen zmiňovaný kolagen, ale rovněž hemoglobin (krevní barvivo), elastin a laminin; celkově se oproti tyrannosaurovi identifikovalo více než dvojnásobné množství aminokyselin (jde o 149 aminokyselin ve čtyřech vzorcích). Ve fosilních strukturách jsou rovněž patrné útvary, upomínající krevní či kostní buňky. Nálezy potvrdily i laboratoře Harvard Medical School, kam byly vzorky zaslány k verifikaci. Brachylofosaurus je geologicky starším druhem než tyrannosaurus, jeho pozůstatky byly nalezeny v sedimentech asi 80 milionů let starých, a jedná se tak o další posun našeho vnímání prezervačních procesů měkkých tkání dávno vyhynulých živočichů.

Studie vychází v aktuálním vydání vědeckého magazínu Science a jejími autory jsou zejména pracovníci Harvard Medical School, kteří prováděli laboratorní spektrometrickou verifikaci vzorků.

Brachylophosaurus canadensis - měkké tkáně

Mikroskopický snímek zachovaných měkkých tkání hadrosaurida druhu Brachylophosaurus canadensis, upomínajících krevní buňky. Měřítko: 50 mikrometrů. Zdroj: http://www.newscientist.com/article/dn17060-first-dino-blood-extracted-from-ancient-bone.html.

Zdroje:

http://www.newscientist.com/article/dn17060-first-dino-blood-extracted-from-ancient-bone.html

http://www.genomeweb.com/proteomics/team-sequenced-proteins-t-rex-now-sequences-hadrosaur

Napsat komentář