Daxiatitan binglingi – nový velký sauropod z čínské spodní křídy

15 led

A letošní paleonadílka pokračuje…

A v patnáctém dni nového roku tu máme další dinosauří přírůstek. Čínští paleontologové popisují v žurnálu Gansu Geology popis nového velkého sauropoda, pojmenovaného Daxiatitan binglingi ("Binglingův titán z Daxia", i když přesná etymologie názvu zatím není známa).

Nováček pochází z geologického souvrství Hekou a pánvi Lanzhou v provincii Gansu (nebo Kan-su) v severozápadní Číně a patří dle výsledků kladistické analýzy k bazálním titanosaurům, pokročilým sauropodům, kteří v křídě dominovali především jižnímu kontinentu Gondwaně (i když čím dál více jejich nálezů pochází z území někdejšího kontinentu severního – Laurasie); jeho taxonomická pozice by tak měla být Saurischia – Sauropodomorpha – Sauropoda – Macronaria – Titanosauriformes – Titanosauria. Velikost enormního ocasního obratle naznačují, že by daxiatitan mohl náležet mezi vůbec největší dosud popsané čínské dinosaury. Význam objevu umocňují unikátní neomorfické struktury jeho stehenní kosti – hrboly na její distální (od těla vzdálenější) části jsou skoseny o 10 stupňů dorsolaterálně vzhledem k její ose a směřují ke středu ocasu (ze zadního pohledu je jejich orientace postranní, vnímáno směrem k lebce), což ukazuje na rovněž unikátní styl chůze tohoto sauropoda. Je vidět, že s plným zněním studie se máme ještě na co těšit… snad bude k dispozici co nejdříve.

Zdroj/abstrakt:

You, H.-L., Li, D.-Q., Zhou, L.-Q., and Ji, Q. 2008. Daxiatitan binglingi: a giant sauropod dinosaur from the Early Cretaceous of China. Gansu Geology 17 (4): 1-10.

ABSTRACT: A new sauropod dinosaur, Daxiatitan binglingi gen. et sp. nov., discovered from the Lower Cretaceous Hekou Group of Lanzhou Basin, Gansu Province, northwestern China, is unique in having neomorphic structures in its femur, with the femoral distal condyles beveled ~10° dorsolaterally with respect to femoral shaft and the femoral distal condyles directed caudomedially-craniolaterally in distal view, implying a strongly outwardly walking style. The enormous cervical vertebrae of Daxiatitan mark it among the largest dinosaurs in China. Cladistic analysis recovers Daxiatitan as a basal titanosaurian sauropod.

Napsat komentář