Yunnanosaurus

15 led

Portrét čínského prosauropoda

První fosilní pozůstatky tohoto prosauropoda objevil Tsun Yi Wang na lokalitě Huanghiatien ve formaci Lufeng v provincii Yunnan a v roce 1942 je pojmenoval paleontolog C. C. Young jako Yunnanosaurus huangi, podle místa jeho nálezu. Objev zahrnoval dvanáct nekompletních koster, včetně dvou lebek (v případě typového exempláře se jednalo o 3D fosilii). Young vytvořil také čeleď Yunnanosauridae, kterou však v současné době řada paleontologů neužívá, neboť ji považují za parafyletickou. Young pak v roce 1951 pojmenoval druhý druh, Y. robustus, ten je však v současné době považován za subjektivní synonymum Y. huangi (Galton & Upchurch 2004). V roce 2007 pak byl konečně na Youngovu počest pojmenován validní druhý druh, Y. youngi (Lü et al. 2007, kteří použili zařazení do Yunnanosauridae). Yunnanosaurus byl blízce příbuzný rodu Lufengosaurus, s nímž byl v minulosti i několikrát synonymizován (Rozhdestvensky 1965, Galton 1976, Cooper 1981).

Holotyp Y. huangi nese označení IVPP AS V.20 (NGMJ 004546), holotyp Y. youngi CXMVZA 185 (nekompletní skelet bez hlavy, pletence hrudního, přední a zadní končetiny). Materiál Y. huangi zahrnoval fragmenty dospělých i mladých jedinců, což vedlo Younga k chybnému pojmenování druhu Y. robustus, který představovaly právě fragmenty větších, dospělých exemplářů. Celkově pokročilejší Y. youngi byl rovněž podstatně větší (13 m délky oproti 7 m – a 2 m výšky – u Y. huangi), tentokrát ale mělo ustavení nového druhu podklady i v četných skeletálních rozdílech mezi oběma druhy; Y. youngi je charakterizován anteroposteriorním a dorzoventrálním rozšířením distálních zakončení křížových žeber a sedací kostí, jež je delší než kost stydká. Jeho šestký krční obratel je nejdelšího z celé soustavy obratlů a zadní krční obratle dosponují relativně krátkými trnovými výběžky. Centra zadních hřbetních a předních ocasních obratlů jsou vyšší nežli delší – může jít o synapomorfii Yunnanosauridae a Melanorosauridae. Y. huangi pochází z formace Lufeng, datované geologicky do hettangského až pliensbašského stupně spodní jury, Y. youngi, pocházející z lokality Banquing Houshauliangzi z formace Zhangze nedaleko Jiangyi ve stejné provincii, je geologicky mladší (střední až svrchní jura). Yunnanosaurus mohl být jedním z posledních prosauropodů, i když učinit takový závěr nelze – vzhledem k dosud relativně nízkému stupni pochopení vztahů uvnitř této skupiny – kategoricky.

Pozornost jistě zaslouží zuby – yunnanosaurus disponoval až 60 lžícovitými zuby, které měly samobrousící schopnost (k tomu docházelo neustálým kontaktem mezi zuby při skusu). Zuby vykazovaly u prosauropodů neobvykle pokročilé znaky a nápadně se podobají zubům brachiosaura, i když sdílejí rovněž i znaky primitivnějších prosauropodů. V zásadě je však yunnanosaura třeba řadit k prosauropodům (taxonomická pozice je tedy Saurischia – Sauropodomorpha – Prosauropoda – Plateosauria; na užívání taxonu Prosauropoda je ovšem potřeba dát pozor, neboť je mnohými považován rovněž za parafyletický), neboť jeho tělesná stavba vykazuje zcela typické znaky této skupiny. Podobnost jeho chrupu s pokročilejšími sauropody může být podle některých paleontologů dobrou ukázkou teorie konvergentní (souběžné) evoluce – tedy situace, kdy se u nepříliš příbuzných živočišných skupin vyvinou obdobné adaptace (např. křídla u netopýrů a ptáků). Jako většina jeho příbuzných měl přední končetiny podstatně kratší než zadní, což mu zřejmě umožňovalo fakultativní bipední/kvadrupední posturu.

Yunnanosaurus huangiYunnanosaurus youngi

Zleva: Yunnanosaurus huangi, zdroj: www.palaeos.com, Yunnanosaurus youngi, zdroj: www.dinozaury.com.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yunnanosaurus

http://paleodb.org/cgi-bin/bridge.pl?action=checkTaxonInfo&taxon_no=56630

http://www.dinodata.org/index.php?option=com_content&task=view&id=7508&Itemid=67

Studie:

Young, C. C. (1942). "Yunnanosaurus huangi Young (gen. et sp. nov.), a new Prosauropoda from the red beds at Lufeng, Yunnan." Bulletin of the Geological Society of China, 22 (1-2): 63-104.

Lu, J., Li, T., Zhong, S., Azuma, Y., Fujita, M., Dong, Z., and Ji, Q. (2007). "New yunnanosaurid dinosaur (Dinosauria, Prosauropoda) from the Middle Jurassic Zhanghe Formation of Yuanmou, Yunnan Province of China." Memoir of the Fukui Prefectural Dinosaur Museum, 6: 1-15.

Napsat komentář