Guanlong

13 led

Portrét bazálního čínského tyrannosauroida

V roce 2006 oznámil tým čínských i amerických paleontologů pod vedením legendárního Xu Xinga popis bazálního příslušníka kladu Tyrannosauroidea (tedy vzdáleného předka populárního "rexe"), popsaného pod pohádkovým názvem Guanlong wucaii ("korunovaný drak pěti barev" – název odkazuje k hřebeni na jeho lebce a také k barvám hornin ve skalním masívu Wucaiwan, kde byly jeho fosilie nalezeny). Z hlediska evoluce tyrannosauroidů šlo v posledních letech o jeden z nejvýznamnějších objevů. Masív Wucaiwan byl v minulosti pokládán za samostatnou geologickou formaci, nyní je však stratigraficky řazen pod formaci Shishugou.

Guanlong byl bazálním, tedy primitivním představitelem této skupiny teropodů, jak již bylo řečeno výše. Geologická formace Shishugou v Džungarské pánvi provincie Xinjiang (nebo Sin-ťiang), kde byly jeho fosilie nalezeny, je datována do oxfordského stupně svrchní jury (asi 160 Ma) a guanlong tak předběhl svého pozdějšího pokročilého příbuzného, tyrannosaura, jakož i většinu svých ostatních – převážně křídových – příbuzných, o celých 92 milionů let. Předběhl tak rovněž do té doby nejstaršího tyrannosauroida a svého blízkého čínského příbuzného druhu Dilong paradoxus, a to o zhruba 30 milionů let. Taxonomická pozice guanlonga je dle autorů popisu zřejmá: Saurischia – Theropoda – Tetanurae – Coelurosauria – Tyrannosauroidea.

Dostupný fosilní materiál tvoří holotyp (IVPP V14531), částečně artikulovaný skelet dospělého jedince, a dále materiál zřejmě nedospělého jedince (IVPP V14532), rovněž prakticky kompletní skelet. Dospělý guanlong byl asi 3 m dlouhý dinosaur, vyznačující se nápadným, velkým, úzkým, křehkým a vysoce pneumatizovaným hřebenem nad nosní kostí, pro teropody zcela netypickým; nebýt tohoto nápadného znaku, velmi by připomínal právě příbuzného dilonga, se kterým však možná sdílel jiný znak – primitivní opeření (i když pro tento závěr nemáme u guanlonga podklad ve fosilním materiálu). Funkce hřebenu samozřejmě není přesně známa, ale mohlo jít o prostředek sexuálního výběru (vzpomeňme na desetiletí trvající debaty o funkcích hřebenů u býložravých hadrosauridů). Také fyziologie guanlonga je neobvyklá – pánevní oblast vykazuje až nezvykle primitivní znaky na celurosaura, naproti tomu kosti končetin vykazují celou řadu znaku různých skupin celurosaurů, někdy dokonce velmi pokročilých. Tato zvláštní kombinace nám poskytuje prozatím unikátní náhled na počátky evoluce tyrannosauroidů a celurosaurů vůbec.

Guanlong wucaii

Rekonstrukce hlavy tyrannosauroida druhu Guanlong wucaii včetně neobvyklého lebečního hřebenu. Zdroj: upload.wikimedia.org.

Ve studii, publikované v roce 2006 v žurnálu Journal of Vertebrate Paleontology, došel paleontolog Tom Carr na základě kladistické analýzy na bázi PAUP 4.0b (celkem 201 charakterů z 34 druhů teropodů) k závěru, že Guanlong je karnosaurem a buďto sesterským taxonem Monolophosaurus jiangi, nebo přímo jeho nedospělým jedincem, na což ukazují některé rozdíly mezi oběma rody. Podobnost obou rodů je představována nejen zmíněným hřebenem na lebce, ale také tvarem rostrální (zobákové) větve maxilly nebo otvorem v kyčelním výrůstku kosti sedací. Carr provedl tuto analýzu k potvrzení své vlastní původní domněnky, ke které došel na základě srovnání lebečního hřebene obou rodů teropodů. Monolophosaurus je sice zhruba dvakrát větší než Guanlong, ale pochází ze spodních stratigrafických pater stejné geologické formace. Carrova analýza byla zaměřená na bližší objasnění vztahů uvnitř kladu Tyrannosauroidea, zatímco původní analýza, která guanlonga označila coby tyrannosauroida, spíše na objasnění vztahů mezi bazálními teropody. Závěr této studie jistě nelze brát na lehkou váhu, i když k definitivnímu závěru o případných změnách v rámci kladu Avetheropoda, kam spadají jak karnosauři, tak tyrannosauroidi, je vždy třeba dalších studií, pokud možno zahrnujících stále větší množství znaků.

Guanlong se dočkal již i vystoupení na filmovém plátně, a to v dokumentu Dino Death Trap, vysílaném kanálem National Geographic; ten se zabýval objevením a interpretací čínských tzv. jam smrti.

Guanlong - lebka

Lebka G. wucaii z bočního (a) a horního (b) pohledu. Tmavě vykreslená partie se nezachovala. Zdroj: http://www.scienceblogs.com/.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Guanlong

http://www.dinodata.org/index.php?option=com_content&task=view&id=6546&Itemid=67

http://whenpigsfly-returns.blogspot.com/2007/05/guanlong-wucaii-monolophosaurus-jiangi.html

Studie:

Xu X., Clark, J.M., Forster, C. A., Norell, M.A., Erickson, G.M., Eberth, D.A., Jia, C., and Zhao, Q. (2006). "A basal tyrannosauroid dinosaur from the Late Jurassic of China". Nature 439: 715-718.

Carr, T. (2006) Is Guanlong a Tyrannosauroid or a subadult Monolophosaurus? JVP 26(3).

Napsat komentář