Archív | Leden, 2009

Triceratops: využití lebky pro souboje, Centrosaurus: spíše ornamentace

28 led

Další poodkrytí sociálního chování dinosaurů a interakcí mezi jedinci Celý příspěvek

Matthew Wills a kol.: Dinosauří fosilie perfektně zapadají do evolučního stromu

27 led

Nová studie nejen o komplexnosti našich poznatků o fylogenezi dinosaurů Celý příspěvek

Nové dinosauří stopy z Číny a revize ichnotaxonu Changpeipus

27 led

A po menší přestávce další čínské menu… Celý příspěvek

Glacialisaurus

19 led

Portrét antarktického sauropodomorfa Celý příspěvek

Novoroční novinky z Argentiny

18 led

Po zprávě o rozsáhlém nalezišti fosilních pozůstatků dinosaurů v čínské povincii Shandong koncem uplynulého roku tu máme pro změnu novinky z jiného gigantického dinosauřího hřbitova – argentinské Patagonie. Nejedná se o nález konkrétního dinosaura, ale přesto níže uvedená fakta určitě každého dinosauřího nadšence řádně navnadí. Letošní rok by mohl být skutečně mimořádně bohatý.

Autoři se zmiňují o prvních popisech fosilních pozůstatků obratlovců z lokality El Anfiteatro na severu argentinské provincie Río Negro. Řada nových objevů pochází z dnes již známých formací Cerro Lisandro, Portezuelo a Plottier. Z první jmenované jsou hlášeny nálezy fosilií velkých ryb, titanosaurních sauropodů a celé řady různých druhů teropodů (vedle karcharodontosaurida, abelisaura a blíže neurčeného celurosaura má jít rovněž o spinosaurida, což by byla argentinská premiéra). Naproti tomu formace Plottier se může pochlubit novými nálezy želv z čeledi Chelidae, krokodyliformů, rovněž titanosaurů a teropodů (karcharodontosaurida, blíže neurčeného celurosaura a unenlagiina) a konečně i ornitopodů. Formace Portezuelo rovněž nabízí zástupce uvedených skupin tetrapodů, i když v menší míře. Faunální složení lokality El Anfiteatro tak zhruba odpovídá většině známých argentinských lokalit s převažujícím limayskou a neuquénskou tetrapodní faunou. Jedinou výjimkou je zmiňovaný spinosaurid – tito teropodi jsou známi především z afrických a evropských nalezišť, z Jižní Ameriky dosud pouze z Brazílie.

Zdroj/abstrakt:

Salgado, L., Canudo, J.I., Garrido, A.C., Ruiz-Omeñaca, J.I., Garcia, R.A., de la Fuente, M.S., Barco, J.L., and Bollati, R. 2009. Upper Cretaceous vertebrates from El Anfiteatro area, Río Negro, Patagonia, Argentina. Cretaceous Research. doi: 10.1016/j.cretres.2009.01.001.

The first vertebrate remains from the Upper Cretaceous locality El Anfiteatro (northern Río Negro, Patagonia, Argentina) are described. Fossil remains were recovered in beds of Cerro Lisandro, Portezuelo, and Plottier Formations. From the Cerro Lisandro Formation, remains of large fishes, dipnoans, titanosaur sauropod dinosaurs, and a variety of theropod dinosaurs (cf. Carcharodontosauridae, cf. Spinosauridae, cf. Abelisauria and Coelurosauria indet.) are reported. The Plottier Formation, in turn, has
yielded remains of Chelidae turtles, crocodyliforms, titanosaur sauropods, theropods (cf. Carcharodontosauridae, Coelurosauria indet., cf. Unenlagiinae), and ornithopods. To date, the Portezuelo Formation has been the less prolific of all. Except for the record of a possible spinosaurid in the Cerro Lisandro Formation, the rest of the evidence obtained from El Anfiteatro is congruent with the record of other Patagonian sites where the Limayan and Neuquenian tetrapod associations were established.

Bactrosaurus

18 led

Portrét raného čínského hadrosaurida Celý příspěvek

Pterosaur Nyctosaurus – aerodynamické vlastnosti hřebenu

16 led

Krátké nahlédnutí do světa vládců vzduchu

Celý příspěvek

Archaeopteryx slyšel jako dnešní emu

15 led

Další zajímavý střípek do mozaiky života druhohorních ptáků Celý příspěvek

Daxiatitan binglingi – nový velký sauropod z čínské spodní křídy

15 led

A letošní paleonadílka pokračuje… Celý příspěvek

Yunnanosaurus

15 led

Portrét čínského prosauropoda Celý příspěvek

Synonymizace taxonu Nedoceratops s taxony Diceratops a Diceratus

14 led

Další novinku má na kontě ruský paleontolog A.S. Ukrajinskij, který ve studii, publikované nyní v žurnálu Paleontologičeski žurnal, synonymizuje taxon Nedoceratops (Ukrajinskij 2007) s taxony Diceratops (Lull 1905) a Diceratus (Mateus 2008) s tím, že jediným validním taxonem zůstává Nedoceratops. Bližší podrobnosti zatím nejsou známy.

Zdroj/studie:

Ukrainsky A.S. 2009. Sinonimiya rodov Nedoceratops Ukrainsky, 2007 i Diceratus Mateus, 2008 (Reptilia: Ornithischia: Ceratopsidae). Paleontologicheskii zhurnal 2009 (1): 108.

Minotaurasaurus ramachandrani – popis lebky ankylosaura z pouště Gobi

13 led

Nový paleontologický rok se povážlivě rozjíždí Celý příspěvek

Guanlong

13 led

Portrét bazálního čínského tyrannosauroida Celý příspěvek

Xu et al. o peří beipiaosaura

13 led

Malý bonus k nedávnému článku o tomto terizinosauroidovi Celý příspěvek

Český antarktický příspěvek

13 led

Paleontolog David Vodrážka z České geologické služby, jméno pro mnohé z vás jistě ne neznámé, se coby nováček při své antarktické misi při české Mendelově polární stanice skutečně blýskl – jeho unikátní sbírka zdejších fosilií zahrnuje dle vedoucího stanice Miloše Bartáka nejen korály a zuby žraloků, ale dokonce i fosilní pozůstatky mořských plazů. Mezi nálezy patří i amoniti – druhohorní hlavonožci, zde s výjimečně zachovanými perleťovými schránkami, a také velká řada fosilních rostlin, od drobných úlomků až po několikametrové kmeny. Vše popsané je dokladem bohatého života, který se kdysi na tomto území vyskytoval.

Vodrážka je členem výzkumného týmu, soustřeďujícího se zejména na tzv. antarktické oázy, tedy místa, kde došlo po ústupu ledovců k druhotnému rozšíření živých organismů, zejména sinic, řas a mechů.

Zdroj:

http://www.novinky.cz/clanek/158522-cesky-paleontolog-nasel-na-antarktide-unikatni-kolekci-zkamenelin.html