Krátké záblesky z Okna

28 srp

Pod tímto názvem budou pravidelně zveřejňovány krátké zprávy ze světa (nejen) paleontologie

Argentinští paleontologové popsali nového krokodyliforma (předchůdce krokodýlů) z pozdní patagonské křídy pod názvem Wargosuchus australis. Prezervace stabilních izotopů některých prvků, zejména uhlíku a kyslíku, v dinosauřích kostech, nám podle posledních studií může napomoci poodhalit environmentální podmínky v druhohorách. Histologická analýza kostí může vědcům poodkrýt podmínky, za kterých došlo k uložení kosti pod sedimentární povrch, jakož i změny těchto podmínek v průběhu času. Hmotnostní spektrometrie, metoda užívaná i v kriminalistice, pomohla vědcům ze 68 milionů let staré kosti "rexe" identifikovat další poklad – endogenní peptidy. Z modelu Edmontosaura, velkého býložravého ornitopoda, vědci částečně zjistili, jak fungovala mechanika jeho čelistí, a snaží se potvrdit hypotézu, že při žvýkání se jeho čelisti pohybovaly pozvolna proti sobě.

Zdroj: WildPrehistory, Wikipedia

A návdavkem něco z bohatých stránek Dinosauria:

Otisky kůže stegosaura gigantspinosaura byly oznámeny z čínského Sečuánska a jejich popis zveřejněn 14. srpna. Také blízký příbuzný spinosaurida siamosaura se hlásí z čínské provincie Guangxi – tentokrát jeho zuby, popsané původně jako zuby plaza – sauropteryga. Výborně zachovalá noha titanosaura, vykazující pro titanosaury neobvyklé složení prstních článků, a také další kosterní pozůstatky, zatím nepopsané, byly oznámeny již 8.srpna ze svrchní křídy argentinské Patagonie. 4. srpna byl veřejnosti představen nový materiál bazálního spodnojurského sauropoda druhu Tazoudasaurus naimi z Maroka. Ve stejné době byly popsány i nálezy částí zadních končetin abelisaurida z pánve Mahajanga z Madagaskaru.

Zdroj: http://dinosauria.ucoz.com/

Jedna odpověď to “Krátké záblesky z Okna”

  1. David Černý 30 srpna, 2008 na 7:47 pm #

    Zdravím, můžeš mi prosím objasnit své informace ohledně spinosaurida? Na dinosauria.ucoz.com se jednak píše, že zuby byly původně klasifikovány jako sauropteryg, což je (jak jistě víš) skupina sauropsidů, kteří se objevili až ve spodním triasu, dlouho po lalokoploutvých rybách. Další věc – ten spinosaurid by měl být pouze blízce příbuzný siamosaurovi. Jinak budu rád, když i na můj blog někdy připíšeš nějakou kritiku. 😉

Napsat komentář