Mapusaurus

28 srp

Za dalším z obrů, tentokrát z řad teropodů, se vydáváme znovu do Argentiny

Mapusaurus Tisk E-mail
Napsali Jiří Meixner a Daniel Madzia pro www.wildprehistory.org, 11.3.2007

Klasifikace
Saurischia
Theropoda
Tetanurae
Allosauroidea
Carcharodontosauridae
Giganotosaurinae

Období
svrchní křída (cenoman)
100-94 Ma

Délka
12,5-13 m

Hmotnost
5-8(?) tun

Výskyt
formace Huincul, provincie Neuquén, Patagonie, Argentina

Druhy
M. roseae Coria & Currie, 2006

Synonyma rodu
/

Informace
Tento teropod je znám z pozůstatků minimálně devíti jedinců různého stáří objevených v sedimentech formace Huincul (skupina Rio Limay), v argentinské části Patagonie, v roce 1995. Expediční práce byly však zahájeny až v roce 1997 a trvaly do roku 2001. V roce 2006 byl dinosaurus oficiálně popsán Philem Curriem a Rodolfem Coriou pod názvem Mapusaurus, odvozeným od slova „Mapu", což v řeči místního indiánského kmene Mapuche znamená „Země". Takže rodové jméno bychom mohli přeložit jako „ještěr Země". Druhové – roseae – je pak poctou Rose Letwin, která sponzorovala expedice v letech 1999, 2000 a 2001.

Kromě holotypu – MCF-PVPH-108.1 (kost nosní) – je popsáno dalších 138 paratypů. Všechny fosílie se nacházejí v paleontologickém Museo Carmen Funes v Plaza Huincul. Přestože jsou mapusauři popsání až 139 čísly, fosilní materiál zahrnuje pozůstatky minimálně devíti jedinců. Pokud bychom pak dali relativně méně porušené kosti všech jedinců dohromady, sestavili bychom téměř jednu celou kompletní kostru mapusaura.

Kladistická analýza prokázala, že se jedná o příslušníka čeledi Carcharodontosauridae. Vzhledem ke společný znakům dvou příbuzných rodů téže čeledi – giganotosaura a mapusaura – byl autory publikace vytvořen nový klad Giganotosaurinae Coria & Currie, 2006, jež dle definice zahrnuje karcharodontosauridy blíže příbuzné giganotosaurovi a mapusaurovi než karcharodontosaurovi.

Skutečnost, že fosílie zahrnovaly jedince různého ontogenetického stáří – od mláďat až po dospělé – podporuje teorii, že se jednalo o zvířata žijící a snad i lovící ve smečkách. Množství pak naznačuje, že zřejmě zemřeli z důvodu přírodní katastrofy.

V médiích se můžeme často dočíst, že je Mapusaurus největším známým masožravým dinosaurem. Zatím však neexistují důkazy ani pro to, že by byl větší než Tyrannosaurus, přestože různé indicie, jako např. skutečnost, že je příbuzný giganotosaura (a ten druh T. rex prokazatelně přerůstal), tomu mohou nasvědčovat. Délka největších objevených exemplářů (popsaných pod katalogovými čísly MCF-PVPH-108.145, 185 a 202) se odhaduje na 12,2-12,6 m (největší Giganotosaurus má 13,2-13,7 m).

Mapusaurus

Rekonstrukce mapusaurovy lebky. Zdroj: www.fahad.com

 

Napsat komentář