Shantungosaurus

28 srp

Jako poslední z dnešních "kachnozobých" dinosaurů se představuje tento čínský obr

Shantungosaurus Tisk E-mail
Napsal Jiří Meixner pro http://www.wildprehistory.org/, 17.4.2007

Klasifikace
Ornithischia
Ornithopoda
Iguanodontia
Hadrosauroidea
Hadrosauridae
Hadrosaurinae
Edmontosaurini

Období
svrchní křída (kampán)
84-71 Ma

Délka
12-16 m

Hmotnost
7 tun

Výskyt
formace Xingezhuang, provincie Shandong, Čína
formace Shanyang, provincie Shaanxi, Čína

Druhy
S. giganteus
Hu, 1973

Synonyma rodu
/

Informace
V roce 1964 byly objeveny ve svrchnokřídové formaci Xingezhuang na čínském poloostrově Shandong fosilní pozůstatky velkého hadrosauridního ornitopoda, kterého pojmenoval v roce 1973 paleontolog Hu Chengzhi z Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology v Pekingu jako Shantungosaurus giganteus. Název je velmi jednoduchý, odkazuje k místu nálezu a neobvyklé velikosti tohoto hadrosaurida. Do dnešní doby známe pozůstatky pěti nekompletních exemplářů.

Holotyp nese označení GMV V.1780-1 a tvoří jej neúplná lebka, pozůstatky ostatních jedinců tvoří především fragmenty lebek a postkrania. Z fosilního materiálu, který dosud známe, vyplývá, že nejbližším příbuzným šantungosaura byl kanadský Edmontosaurus, se kterým také náleží do tribu Edmontosaurini v rámci podčeledi Hadrosaurinae. Stavba kostry vykazuje mnoho podobných znaků.

Shantungosaurus byl jedním z největších ornitopodů (smontovaná kostra v Geological Institute of China v Pekingu má na délku 14,72 m). Dospělí jedinci však mohli nejspíš dosáhnout délky až 16 m, výšky kolem 6 m a hmotnosti přes 7 tun. Větší mohli být snad jedině Lambeosaurus? laticaudus a Zhuchengosaurus maximus, jehož délka přesahovala 16 metrů (smontovaná kostra má 16,6 m).

Byli to poměrně těžkopádní býložravci, kteří se podobně jako většina jejich příbuzných vyznačovali bezzubým, plochým „kachním" zobanem na konci tlamy a velkým počtem zubů umístěných v dentálních bateriích (Shantungosaurus jich měl až 1500), uzpůsobených k drcení a žvýkání rostlinné potravy. Shantungosaurus měl velký otvor v lebce v blízkosti nozder, který byl za života pravděpodobně pokryt tenkou, volnou kožovitou chlopní, která při nafouknutí mohla sloužit jako zvukový orgán. S největší pravděpodobností žil ve velkých stádech a v případě potřeby, např. při pastvě, se mohl postavit na všechny čtyři mohutné a svalnaté končetiny.

Shantungosaurus

Shantungosaurus. Zdroj: http://us.i1.yimg.com

Napsat komentář