Archív | Srpen, 2008

Puertasaurus reuili

30 srp

Krátký profil možná nejmohutnějšího dinosaura, který kdy po Zemi chodil Celý příspěvek

Procházky prvohorami (VI.) – Perm

30 srp

Poslední perioda prvohor, perm, znamenala citelné ochlazení a bouřlivý rozvoj savcovitých plazů Celý příspěvek

75 milionů let stará želva objevena i s fosilními vejci v těle

30 srp

Objev 75 milionů let staré želvy rodu Adocus byl v posledních dnech zveřejněn kanadskými paleontology ze svrchnokřídových sedimentů v kanadské provincii Alberta, jednom z největších světových nalezišť druhohorních obratlovců. Nález je unikátní – jde o první fosilii tohoto druhu se zachovanými vejci uvnitř tělní dutiny a zároveň se zachovalo hnízdo, jako jedno z mála, které byly prozatím na území Severní Ameriky nalezeny. Vejce byla kulovitá, vybavena velmi silnou a tvrdou skořápkou a Adocus je kladl zřejmě v blízkosti řek nebo lagun. Tyto poznatky nám umožňují vyvodit závěr, že podobný typ vajec kladl i dávný předek současných želv.

Zdroj: Medical News Today

Popsána nová mozkovna titanosaura

28 srp

Nová mozkovna mohutného sauropodního dinosaura, patřícího do kladu Titanosauria, označená MML-194, byla popsána z nálezu v argentinské provincii Río Negro, datovaného do období svrchní křídy; popis byl zveřejněn 19. srpna tohoto roku. Stavba mozkovny se v mnohém podobá druhu Bonatitan reigi, další kraniální podobnosti odkazují na rody Saltasaurus a Rapetosaurus. Ve formaci Allen, v níž byly nalezeny pozůstatky tohoto jedince i rodu Bonatitan, byla v minulosti nalezena sauropodí vejce a není tak vyloučeno, že pocházejí právě od popsaných individuí.

Zdroj: http://dinosauria.ucoz.com/news/2008-08-19-56

Krátké záblesky z Okna

28 srp

Pod tímto názvem budou pravidelně zveřejňovány krátké zprávy ze světa (nejen) paleontologie Celý příspěvek

Dinosauři v křídové době často putovali i na póly

28 srp

To, že někteří dinosauři, jako např. velký býložravý ornitopod Edmontosaurus, byli biomechanicky stavěni k migracím dlouhým až 2600 km, jž v současné době není novinkou. Nyní ale vědci odhalili, že mnozí z nich dávali před těmito dlouhými migracemi přednost přezimování v těchto oblastech (někteří ankylosauridi, větší i menší teropodi, někteří sauropodi), zejména z důvodů své nevhodné fyziologické adaptace pro tak dlouhou migraci. Nejsnažší metodou přežití v těchto podmínkách se zdá být adaptace na nízkokalorickou stravu, ale zdá se, že některé skupiny dinosaurů vyvinuly i jiné strategie, jak se přizpůsobit a přežít. V teplé křídové periodě byly polární oblasti Země bez ledu, i když zde přesto bylo znatelně chladněji, než v ostatních podnebných pásmech.

Abstrakt a zdroj: Bell, P.R. and Snively, E., 2008: Polar dinosaurs on parade: A review of dinosaur migration.

Olympijské bilancování

28 srp

V neděli skončily v Pekingu devětadvacáté olympijské hry Celý příspěvek

Similicaudipteryx, nový oviraptorosaur z Číny

28 srp

Nový objev ze známé čínské provincie Liaoning byl oznámen před několika dny. Nový rod dinosaura byl popsán pod názvem Similicaudipteryx yixianensis, přičemž název odkazuje k již popsanému opeřenému rodu Caudipteryx, s nímž nový rod sdílí jisté anatomické podobnosti (název doslova znamená "podobný caudipteryxovi"). Nový rod je příslušníkem kladů Oviraptorosauria a Caudipteridae a jde o prvního kaudipterida popsaného z formace Jiofutang ve shora zmíněné provincii. Žil před zhruba 120 miliony let v období spodní křídy.

Abstrakt: He Tao, Wang Xiao-Lin & Zhou Zhong He – A new genus and species of caudipterid dinosaur from the Lower Cretaceous Jiofutang formation of Western Liaoning, China, 2008.

Zdroj: Vertebrata PalAsiatica

 

Objeveno nové těleso, možná z Oortova oblaku

28 srp

Američtí vědci oznámili objev nového tělesa ve Sluneční soustavě, nazvaného 2006 SQ372. Jedná se o kometu, která se ale nepřibližuje Slunci tak blízko, aby u ní docházelo k vytvoření typického ohonu z tajících částic ledu. Těleso oběhne Slunce po protáhlé dráze jednou za 22.500 let ve vzdálenosti přibližně 3 miliardy km, tedy zhruba před dráhou planety Neptun. Podle odborníků by těleso mohlo pocházet z tzv. Oortova oblaku, oblastí vně naší sluneční soustavy, v níž se formují komety, a mohlo by být až 4.5 miliardy let staré, a tedy být pamětníkem počátku formování naší Sluneční soustavy.

Zdroj: National Geographic News

 

Manželé Mantellovi v Tilgate Forest

28 srp

15. srpna uplynulo 188 let od chvílie, kdy Mary Ann Mantell, manželka Gideona Mantella, nalezla v Tilgate Forest v anglickém hrabství West Sussex zub, který byl později popsán pod názvem Iguanodon. Jde tak zcela právem o jeden z nejdůležitějších momentů v historii moderní dinosauří paleontologie.

Mayský chrámový komplex odhalen v Mexiku

28 srp

Nález unikátního podzemního jeskynního komplexu na mexickém poloostrově Yucatán, který byl v letech 250-900 centrem mayské civilizace, oznámil tým vědců pod vedením Guillerma de Andy. Komplex zahrnuje chrámové stavby a pyramidy, z nichž některé se nalézají pod vodní hladinou. Místo má podle odborníků úzkou souvislost s prováděnými rituály života a smrti, spojené s obětováním lidí, které bylo nedílnou součástí mayského náboženského života.

Zdroj: National Geographic News

Přepíšeme datum dinosauřího zrodu?

28 srp

Nové překvapivé objevy z Německa Celý příspěvek

Mapusaurus

28 srp

Za dalším z obrů, tentokrát z řad teropodů, se vydáváme znovu do Argentiny Celý příspěvek

Shantungosaurus

28 srp

Jako poslední z dnešních "kachnozobých" dinosaurů se představuje tento čínský obr

Celý příspěvek

Brachylophosaurus

28 srp

O tomto dinosaurovi již byla řeč níže – náleží k němu skvělé dinosauří mumie Elvis, Leonardo, Roberta, Peanut a nově i Marco

Celý příspěvek